Τόποι, μέρη, χώροι

ΠΥΡΓΟΣ ΡΑΓΙΟΥ

Οι οικισμοί δημιουργήθηκαν στον λόφο, ο ένας μετά τον άλλον. Κτίσματα που χτίστηκαν πάνω σε παλαιότερα και τα οποία έπειτα γκρεμίστηκαν κι εκείνα, ακολουθώντας την μοίρα των υπολοίπων. Τους πρόποδες του απομονωμένου λόφου, περικυκλώνει κανάλι με νερό και έτσι δεν είναι δυνατή η πρόσβαση από άλλο σημείο πέραν της κεντρικής πύλης.

Σε όλο το μήκος του ανηφορικού δρόμου, διακρίνονται χαλάσματα κρυμμένα στην βλάστηση. Ησυχία επικρατεί, μόνο ήχοι της φύσης ακούγονται. Παρότι η ανθρώπινη παρουσία υπάρχει σε όλη την γύρω περιοχή, δεν έχει επηρεάσει διόλου τις συνθήκες που επικρατούν και που αντιλαμβάνεσαι όταν βρεθείς εκεί.

Τριγυρίζεις σε κάποιο μονοπάτι που θα βρεις, χάνεσαι πνευματικά! Γίνεσαι εξερευνητής, αρχαιολόγος, ιστορικός. Γυρεύεις να καταλάβεις την σημασία, τον ρόλο σε οποιοδήποτε ερείπιο βρίσκεις. Να ανήκει τάχα στην αρχαιότερη εποχή που κατοικούνταν το μέρος ή στην περίοδο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας; Να ήταν σπίτι ή άλλο κτίσμα;

Ακολουθείς τον κεντρικό δρόμο και μετά την κάθε στροφή αναμένεις να δεις το τμήμα του τείχους που σώζεται. Και παραπέρα την παλιά βρύση, ωστόσο την δίψα σου δεν μπορεί να σβήσει, έχει στερέψει προ πολλού. Φτάνεις στο ψηλότερο σημείο. Δεσπόζει ο πύργος. Όμως έχεις τόσα ακόμη να ανακαλύψεις. Η μεγάλη γούρνα λαξευμένη στον βράχο, δεξαμενή για τις εποχές που άνθρωποι ήταν εδώ. Και δίπλα σε περιμένει, ο “βράχος-θρόνος”. Δεν αντιστέκεσαι στον πειρασμό να ακουμπήσεις. Ίσως νιώσεις φύλακας της περιοχής της Λυγιάς, της αρχαίας Τορώνης. Ίσως όμως νιώσεις αγάς και θελήσεις στον Πύργο σου να μπεις.

Ώρα να στρέψεις την προσοχή σου στην θέα. Έχει κι εκείνη τόσα να σου πει! Δυτικά η θάλασσα, η χερσόνησος της Λυγιάς, παραδίπλα οι παλιές εκβολές του θεϊκού ποταμού Θύαμη, περιφερειακά οι κάμποι της Κεστρίνης και του Ραγίου, πιο πίσω αναδύονται βουνά αγαπημένα για να δαμάσουν την ματιά σου.

Γυρνάς πάλι κατά την θάλασσα και περιμένεις. Περιμένεις το βασίλεμα του ήλιου, με τα τόσο όμορφα χρώματα! Πορτοκαλί, κόκκινο, κίτρινο κοσμούν την ώρα ετούτη τον ουρανό και από τον λόφο του Πύργου, όλα φαίνονται καθαρά και ο ήλιος σε χαιρετάει καθώς βυθίζεται στην θάλασσα του Ιονίου, πίσω από το νησί της Κέρκυρας.

ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Ο Πύργος Ραγίου βρίσκεται 11 χλμ βορειοδυτικά της Ηγουμενίτσας. Διασχίζετε τον δρόμο στην παραλία του Δρεπάνου και πριν το Μακρυγιάλι βρίσκετε στα δεξιά τον δρόμο που θα σας οδηγήσει κατευθείαν στον λόφο.
Τις φωτογραφίες του Λεωνίδα Τζάνη τις βρίσκετε εδώ:

https://www.facebook.com/leonidas.tzanis

https://atraposroute.blogspot.com/


Αρετή Νασιάκου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *