Τάδε έφη,  Φύση

¨ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΑ¨ ΙΕΡΕΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΖΩΡΤΖΗΣ

ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

” Έλαβα ένα μήνυμα από το ποτάμι μας, τον Καλαμά, πριν από κάποια χρόνια και όποιος θέλει ας το πιστέψει. Τον ανέφερα ως οντότητα στο βίντεο που έχει γυριστεί γι’ αυτόν τον λόγο. Κάναμε συμβούλιο και το χέρι μου πήγαινε μόνο του χωρίς να καταλάβω για τριάντα δευτερόλεπτα… Και μετά διάβασα με δάκρυα το περιεχόμενό του που είναι το εξής: “

¨Που είστε ορέ λεβέντες μου; Τι γίγκαταν; Απόμεικα καϊτερώντας τόσα χρόνια κι ακόμα ν’ ακούσω τσι φωνές σας. Να σας δω να κολυμπήσετε στα νερά μου και να πιάκετε ψάρια όπως παλιά, που άχαγε ο τόπος από τσι φωνές σας, και μ’ έπαιρε η χαρά.

Τι φταίω εγώ που μου γκάβωσαν τα μάτια μου μ΄αυτά που μου ρίνουνε μέσα μου! Που μ΄έκαναν να βρομάω και να ζένω, να μη με ζυγώνει άνθρωπος και να χάνεται κάθε μέρα που περνάει, ό,τι ζωντανό είχα στα σπλάχνα μου! Μακάρι να μπόρεγα να ΄παιρνα τον ανήφορο και ΄πνιγα καμπόσους απ΄ αυτνούς, που δε λογαριάζουν ότι θα τα πλερώσουν απ΄τα παιδιά τους μια μέρα όλα αυτά, αλλά θα να είναι αργά τότες σκιάζομαι.

Κάντε κάτι ορέ καλά μου να γένω πάλε περήφανος όπως πρώτα και να με καμαρώνετε κι εσείς και τα παιδιά σας, γιατί το δικαιούνται και το ‘χουν πιο ανάγκη από τε σας. Να πλατσιανήσουν κι αυτά στα νερά μου και να ζήσουν όλες τσι χαρές που ζήσαταν κι εσείς με τε μένα. Χώρια που άμα αρρωστήσετε από τε μένα, καλύτερα ν’ ανοίξει η γης να με καταπιεί τέτοιος που γίγκα.

Άϊστε ορέ παιδιά μου, κάντε κάτι τώρα που είναι ψια γλήγορα, να μη βλαστημάνε τη γενιά σας τα παιδιά σας αργότερα, κι ο Θεός θα σας το ανταποδώκει!

Να μουσκομυρίσω κι εγώ και να ειδήτε κατόπι τι τραγούδια που θα ‘κούτε από τσι ρουχάλες μου.

Άϊστε ορέ καμάρια μου!!! Άϊστε ορέ καλά μου!!!¨

ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Απόσπασμα από το βιβλίο «ΗΠΕΙΡΟΣ ΚΡΕΝΩ ΜΑΝΑ ΜΟΥ» του Ιερέα Γεώργιου Τζώρτζη, από την Ραβενή, το οποίο εκδόθηκε το 2015. Ένας άνθρωπος που πλέον δεν είναι στην ζωή, αλλά άφησε πίσω του έργο με περίσσια αγάπη και ανθρώπους που μόνο καλά έχουν να πούνε! Τα λόγια του αγγίζουν βαθύτατα τις ψυχές, όχι μόνο όσων αγαπάμε αυτό το ποτάμι, αλλά όλου του κόσμου που είναι συνδεδεμένος με την φύση!

Φωτογραφίες του Λεωνίδα Τζάνη βρίσκετε εδώ:

http://atraposroute.blogspot.com/

https://www.facebook.com/leonidas.tzanis/photos_by

Μετά τις φωτογραφίες υπάρχει το βίντεο που γυρίστηκε για τον Καλαμά.

https://www.youtube.com/watch?v=nvQjOUG9Egw

Αρετή Νασιάκου

4 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *