Τόποι, μέρη, χώροι,  Φύση

ΛΑΓΚΑΒΙΤΣΑ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΕΝΙΟ ΠΟΤΑΜΙ

Πως μ’ αυτά τα νερά να μην μαγευτεί η ψυχή; Πως να μην γράψω γι’ αυτά τα νερά; Μέχρι και να τραγουδήσω θέλω, να χορέψω έναν σκοπό ασυνήθιστο, άγνωστο που γεννιέται μαγικά μέσα μου.

Περίπατο ξεκινώ, όμως το λες κι όνειρο!

Το υπέροχο δάσος με το καλοσυντηρημένο μονοπάτι λίγο ψηλότερα απ’ το ποτάμι, μοιάζει σα να βγήκε από παραμύθι. Με δέντρα ψηλά που τους κορμούς τους έχει στολίσει πυκνή πρασινάδα και θαρρείς πως είναι οι κρυψώνες ξωτικών!

Το φως στριμώχνεται ανάμεσα στα κλαριά και τις φυλλωσιές και πλέκει υπέροχες φωτοσκιάσεις που σχηματίζουν αλλόκοτα σχέδια! Κοιτάς τριγύρω μήπως αντικρύσεις κάποιο πλάσμα γήινο, αλλά ελπίζεις και για κάποιο απόκοσμο! Όλα τους όμως ξέρουν να κρύβονται καλά και να αποφεύγουν τους ανθρώπους.

Το άκουσμα του ποταμού στήνει χορωδία με τα πουλιά και τα τζιτζίκια!

Σύντομα κατεβαίνεις στο ποτάμι! Άμμος και χαλίκι απαλά στο πάτημά σου. Πηγαίνεις στο σημείο που ξεχύνονται οι πηγές, για να γεμίσεις το παγούρι σου. Κρύο το νερό σου προκαλεί ρίγος κι ανακούφιση μαζί. Στα σημεία όπου η ροή του ποταμού είναι ήπια, χαζεύεις τα είδωλα που αντανακλώνται. Κι όπου είναι ορμητικό, χαζεύεις τις πέτρες που υπομένουν αγέρωχες το βίαιο πέρασμά του και λαμπυρίζουν μουσκεμένες.

Κάπου κάπου φύλλα από τα δέντρα περνούν μαζί του, στολίζοντάς το σαν μια κόρη που βάζει λουλούδια στα μαλλιά της!

Το ποτάμι ακτινοβολεί του φως του ήλιου κι ακτινοβολείς κι εσύ μαζί.

Κι αν κάποιο νερόφιδο βγει, μην φοβηθείς, ακίνδυνο είναι και μόνο τον δρόμο του θέλει να τραβήξει.

Για εμάς τους ωραιοθήρες, μέρη σαν κι αυτό, αποτελούν την κορύφωση των αισθήσεων!

Συλλογισμοί και συμπεράσματα έρχονται στο μυαλό σου. Άνθρωπος και νερό είναι απόλυτα συνδεδεμένα. Το νερό μας δίνει ζωή, υγεία και ψυχική αναζωογόνηση. Γι’ αυτό οι άνθρωποι τα ποτάμια, τις πηγές κι τις βρύσες έχουν υμνήσει τόσο πολύ. Η ροή των ποταμιών είναι σαν τις στιγμές της ζωής μας που περνούν και δεν γυρίζουν ξανά. Σπατάλη σκέψεων!

Φεύγοντας δεν σου μένει μόνο η ανάμνηση. Σε συντροφεύει όλη η αίσθηση που γεννήθηκε, ριζώνει μέσα σου για να αντλείς την αναζωογόνηση όποτε την χρειάζεσαι. Κι όλες τις αρνητικές σκέψεις άφησέ τις να τις πάρει το ποτάμι μαζί του…ξέρει εκείνο τι να τις κάνει.

ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Η Λαγκάβιτσα βρίσκεται κοντά στο χωριό Ραβενή του νομού Θεσπρωτίας.

Πληροφορίες για τα ερπετά καθώς η γνώση είναι δύναμη και απελευθερώνει από λανθασμένες αντιλήψεις:

http://www.herpetofauna.gr/

https://www.facebook.com/groups/618409828268132

Αρετή Νασιάκου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *