Τόποι, μέρη, χώροι,  Φύση

ΠΙΣΙΝΕΣ ΤΗΣ ΒΛΑΧΑΣ

Κάθε μονοπάτι έχει πολλά να μας δώσει σ’ όλο το μήκος του και σε κάποια σημεία ίσως να φυλάσσει συνθέσεις μαγικές της μάνας Γης. Σε τούτο, το κελάρυσμα του νερού από την αρχή σε καλοδέχεται, τα δέντρα πλέκουν τα κλαδιά τους και τα χορτάρια μαζί με ξεραμένα φύλλα διακοσμούν το χώμα. Αλλού το χώμα ακάλυπτο στέκει και δίπλα από το ποτάμι, μουσκεμένο απ’ το νερό ευωδιάζει τον τόπο.

Γι’ άλλη μια φορά όλα συνεργάζονται αρμονικά και χαρίζουν θέαμα, αίσθημα και ζωή.  Μυούμαι κι εγώ στο τελετουργικό τους, όπως άρχισα να κάνω αυτόματα όταν ξεκίνησα να εμπιστεύομαι την πλάση γύρω μου ως καθοδηγήτρια.

Σε φαινομενική σιωπή βαδίζεις, όμως αφουγκράζεσαι πολλά! Διαρκώς δίπλα σου το ποτάμι, μικρές βίρες βλέπεις σχηματισμένες. Τρεμοπαίζει το φως του ήλιου στις πράσινες φυλλωσιές που κινούνται στον ρυθμό του αέρα. Ρίζες των δέντρων απλώνονται στο μονοπάτι.  Όταν στα αριστερά σου το ξύλινο παγκάκι δεις, ξέρεις ότι βρίσκεσαι στο σωστό σημείο και τον απότομο κατήφορο θα πάρεις. Λίγα μέτρα κι αποκαλύπτεται, αφοπλιστικά ελκυστικό, το δημιούργημα της φύσης ή κάποιων μεταφυσικών οντοτήτων.

Βράχοι τοποθετημένοι ώστε καταρράκτες διάσπαρτοι δημιουργούνται και πισίνα σχηματίζεται που όλο ξεχειλίζει από την ροή του νερού και πιο κάτω δημιουργεί κι άλλη. Οι Πισίνες της Βλάχας. Φυσική αρχιτεκτονική με σκουροπράσινο κισσό να σκαρφαλώνει στους βράχους και βρύα να τους ντύνουν, δέντρα πανύψηλα να φτιάχνουν θόλο πάνω απ’ το κεφάλι σου και το φως του ήλιου φωτίζει τα σωματίδια σκόνης που αιωρούνται.

Λήθη της καθημερινότητας επέρχεται και εσύ γλιστράς στο δροσερό νερό του. Στα γύρω βράχια ακουμπάς κι απολαμβάνεις την αίσθηση του νερού που ποτίζει το σώμα και το είναι σου. Με πέτρες, ξύλα, χώμα και νερό τα πάντα χτίζεις, κόσμο ολάκερο!

Σε τέτοια μέρη δαιμόνια κι αγαθές οντότητες θα πρέπει να συνυπάρχουν μιας και ψαύμα μαγικό τα αποπλανεί. Αρχαία φρόνηση πλανάται κι όποιον βρει τον κυριεύει και το μυαλό αδάμαστο σε σκέψεις τρέχει. Το στόμα σιωπά κι η ψυχή τον δικό της σκοπό ψιθυρίζει!

Ενεή μπρος στης φύσης την καλλιτεχνία και την δύναμη αντιλαμβάνομαι την ρήση των αρχαίων στωϊκών: ¨Το κατά φύσιν ζην εστί κατ’ αρετήν ζην¨.

ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Οι Πισίνες της Βλάχας βρίσκονται κοντά στο χωριό Βουτσαράς του νομού Ιωαννίνων.

Φωτογραφίες του Λεωνίδα Τζάνη βρίσκετε εδώ: http://atraposroute.blogspot.com/

Αρετή Νασιάκου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *