Φύση

ΟΡΦΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ ΦΥΣΕΩΣ

ΦΥΣΕΩΣ

Ω θεά Φύση, μητέρα των πάντων, πολυμήχανη μητέρα, επουράνια, σεβαστή θεά πού κτίζεις τα πάντα, βασίλισσα εσύ δαμάζεις τα πάντα, είσαι ακατανίκητη, εσύ κυβερνάς, λάμπεις πολύ. Είσαι η κυρία των πάντων, πάντοτε τιμημένα ο υπεράνω όλων θεός· είσαι αθάνατη, πρωτότοκος, πανάρχαια και εις τους άνδρες παρέχεις δόξα νυκτερινή, έχεις μεγάλη πείρα, φέρεις το φως, δυσκόλως καθησυχάζεις, και περιελίσσεις αθόρυβα τα ίχνη των ποδιών σου.

Είσαι αγνή, διατάσσεις τους θεούς, είσαι το τέλος, χωρίς να έχεις τέλος είσαι κοινή εις όλα, αλλά μόνον εις εσέ δεν συμμετέχει τίποτε, είσαι η ίδια πατέρας του εαυτού σου, διότι πατέρα δεν έχεις, είσαι και αρσενική και πολυμήχανη και πάρα πολύ μεγάλη ανθηρά, περιπλέκεις τα πάντα, είσαι φίλη, αναμειγνύεις τα πάντα και είσαι έμπειρος οδηγός, κυβερνήτης, φέρεις ζωή είσαι κόρη πού τρέφεις τα πάντα, αυτάρκεια.

Δίκη είσαι, η πειθώ των Χαρίτων με πολλά ονόματα αιθέρια, επίγειος αρχόντισσα και θαλασσινή, πικρή μεν για τους φαύλους, αλλά γλυκεία εις εκείνους που πείθονται εις σε, σοφή εις όλα, παρέχεις τα πάντα τρέφεις τα πάντα και τα αυξάνεις, λιπαρά, και απελευθερώνεις, καταστρέφεις, εκείνα που ωριμάζουν, που πεθαίνουν.

Συ είσαι πατέρας των πάντων και επίσης μητέρα τροφός και βυζάστρα βοηθάς εις την παραγωγή των προϊόντων, μακάρια, έχεις πολλά σπέρματα, και γίνεσαι στον καιρό πού πρέπει, ορμή.

Δημιουργείς τα πάντα, είσαι πλάστρα, κτίζεις πολλά, σεβαστή θεά αιωνία, φέρεις την κίνηση, έχεις πολλή πείρα, είσαι συνετή· και κινείσαι σαν γρήγορο ρεύμα με αδιάκοπο στροβιλισμό, διαρρέεις από παντού, κινείσαι κυκλικώς και διαρκώς μεταβάλλεις μορφή, έχεις ωραίο θρόνο, τιμημένη, μόνον εσύ εκτελείς εκείνο πού απεφασίσθη, και κρατείς το σκήπτρο από επάνω, και βροντάς δυνατά, συ ή ισχυρότατη· ατρόμητη, πού δαμάζεις τα πάντα, ή προορισμένη μοίρα, πού αποπνέεις φωτιά αιωνία ζωή και αθάνατη πρόνοια, τα πάντα είσαι εσύ διότι μόνη σου εσύ κατασκευάζεις όλα αυτά.

Αλλά σε παρακαλώ, θεά μου, να μας φέρεις μαζί με τις ευτυχισμένες ώρες ειρήνη, υγεία και πολλαπλασιασμό των πάντων.

ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Η κεντρική φωτογραφία είναι του Παναγιώτη, ιδρυτικού μέλους της ομάδας PINDUS HIKING.

https://www.facebook.com/profile.php?id=100028192332471

https://www.facebook.com/northpindoshiking

Αρετή Νασιάκου

2 σχόλια

 • Γεώργιος Τριάνταφυλλου

  Καταπληκτική παρουσίαση
  Μπράβο σου Αρετή.Το περίμενα αλλά είναι πολύ καλό και σ’ ευχαριστούμέ
  Μια πολύ ευχάριστη έκπληξη!!

  • sivylla

   Σας ευχαριστώ πολύ κ. Γιώργο! Ο ύμνος αυτός άξιζε να δώσω ό,τι καλύτερο μπορούσα, για την παρουσίασή του. Σε αντιστοιχία με την απλότητα που τον χαρακτηρίζει!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *