Τόποι, μέρη, χώροι,  Φύση

ΚΙΘΑΙΡΩΝΑΣ

Το τρανό βουνό των θεών και των στοιχειών. Από τους πρόποδες του βουνού, ξέρεις πως κάτι δυνατό θα βιώσεις εδώ. Το ανθρώπινο πνεύμα του Κιθαιρώνα, που έκανε τους θεούς να τον μεταμορφώσουν σε βουνό, έφερε μοχθηρές δυνάμεις να φωλιάσουν κοντά του.

Στους ανθρώπους προκαλούσε φόβο. Τόσα στοιχεία αφύσικα το κατοικούσαν. Τι τους επιφύλασσαν οι μοίρες αν χάνονταν εκεί; Όσοι βρέθηκαν εδώ σαν βρέφη και γλίτωσαν, μεγάλα κατορθώματα κατάφεραν, σαν να τους χάρισε δυνάμεις και ικανότητες ανώτερες. Βασιλείς και πατροκτόνοι γίνηκαν.

Εδώ πάνω, ζεις μέσα στην μυθολογία. Νιώθεις εκτεθειμένος στις βουλές του βουνού και σε ό,τι αυτό φιλοξενεί. Οι πεταλούδες ξεπετιούνται από κρυφά σημεία. Μαινάδες, που πήραν άλλη μορφή στον νέο τούτο κόσμο, για να συνεχίσουν ανενόχλητες τις ιεροτελεστίες τους στον αγαπημένο τους θεό.

Τα διάφορα κελαηδίσματα σε μπερδεύουν. Σαν να μην ανήκουν όλα στα πουλιά, σαν άλλα όντα να βγάζουν τους ήχους. Οι Ερινύες, που σε προειδοποιούν να είσαι τίμιος και αγνός, ή οι σάτυροι και οι σειληνοί χαμένοι στις εύθυμες λατρευτικές πομπές τους.  Ίσως είναι κι ο ίδιος ο Διόνυσος που σε καλεί να συμμετέχεις στα φαγοπότια του.

Μέσα στο πευκόδασος γυρεύεις μια ελιά. Να φτιάξεις κι εσύ ρόπαλο γερό, σαν εκείνο του Ηρακλή, μα δεν υπάρχει πια λιοντάρι εδώ για να φοβάσαι. Το σκότωσε ο ημίθεος. Πιο ψηλά, ανάμεσα στα έλατα, ήσυχα βαδίζεις, να μην ενοχλήσεις την θεά Άρτεμις με τις ακόλουθές της στο κυνήγι τους.

Ένα μυθικό πέπλο πέφτει ανάλαφρο πάνω στο βουνό. Μόνο αν σφραγίσεις όλες σου τις αισθήσεις, θα καταφέρεις να το διασχίσεις ανεπηρέαστος από όλα όσα φυλάσσει. Τότε όμως, θα έχεις χάσει την ουσία του.

Έτσι σου παρουσιάζεται ο Κιθαιρώνας. Μαγικός σε κάθε σπιθαμή του, ανεξήγητος, εκστατικός, εξωπραγματικός. Θαρρώ σε ένα μέρος σαν κι ετούτο, τίποτα δεν φαντάζει αδύνατο!

Αρετή Νασιάκου

3 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *