Τέχνες

ΘΩΜΑΣ ΛΙΩΛΙΟΣ

Είναι απόγονος του Ευριπίδη και του Αριστοτέλη, του Σοφοκλή, του Κενταύρου Χείρωνα, του Ταντάλου που τον καταδίκασαν οι θεοί σε αιώνια πείνα και δίψα, του Άτλαντος, του Διονύσου που εύθυμος τριγυρίζει από τόπο σε τόπο, του ημίθεου Ηρακλή, του πολυμήχανου Οδυσσέα. Όλη η αρχαία Ελλάδα κι η παράδοση σαν απόκρυφη γνώση που την μετουσιώνει στην τέχνη του θεάτρου. Γεννάει παρελθόν.

Το πάθος της αγάπης, της αλήθειας, της ζωής και της τέχνης προκαλούν συνεχή δίψα για δημιουργία. Κι η κάθε δημιουργία, δώρο ψυχής, ευχή λατρευτική με σεβασμό κι αισθητική. Φως που μας φανερώνει τον δρόμο.

Χαλκέντερος, με αλληλουχία γνώσης, κατανόησης, ειρμού. Κοντά του βρέχει μάθηση κι ομπρέλες δεν βαστάμε. Να βραχούμε ολάκεροι θέλουμε από την μυστικιστική αλήθεια του θεάτρου. Και να ονειρευτούμε, γιατί τα όνειρα πύλη προς τα θέλω μας γίνονται.

Όπου σταθεί τέχνη κι ανθρωπιά σπέρνει. Σαν στο σανίδι ανεβεί, χώμα ξύλινο που τον θρέφει, αλλιώς μου φαίνεται αναπνέει! Μαζί κι εμείς εισπνέουμε ψυχεδέλεια κι εκπνέουμε οτιδήποτε αρνητικό. Τα φτερά του ταλέντου του ανοίγουν και μας περικυκλώνουν. Το απόγειο της εκφραστικότητας. Το κουβάρι κάθε κειμένου με προσήλωση ξετυλίγει και το απλώνει καταγής για να τον ακολουθήσουμε.

Γίνεται ο δημιουργός κι εσύ ο μαθητής κι έπειτα φτιάνει εσένα δημιουργό κι εκείνος σιωπηλά στέκει δίπλα σου. Χωρίς προκαταλήψεις ξεχωρίζει τα προτερήματα και με ερεθίσματα στην επιφάνεια τα φέρνει.

Καθοδηγητής για όσους θέλουν να μάθουν! Εγκάρδια φιλικός και καλοσυνάτος, βαθυστόχαστος, μεστός και στα έγκατα της ύπαρξης ευαισθησία κυριαρχεί.  

Κάθε επιτυχία του ταπεινά την αντιμετωπίζει, ταλανίζεται από την αμφισβήτηση του εαυτού του και διαρκώς για το καλύτερο παλεύει. Άνθρωπος πλούσιος γιατί έχει πολλά να δώσει. Δεν μπορώ να τον εγκλωβίσω σε έναν- δύο χαρακτηρισμούς ούτε σε μία ιδιότητα γιατί αεικίνητος είναι.

Κι αν ανύπαρκτα και φανταστικά μοιάζουν όλα αυτά, είναι και τούτο σημάδι της μοναδικότητάς του!

ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Ο Θωμάς Λιώλιος σπούδασε στην Εθνική Ακαδημία Φυσικής Αγωγής Αθηνών και παράλληλα ασχολήθηκε με την τέχνη του θεάτρου από νεαρή ηλικία ως ηθοποιός και σκηνοθέτης κι είναι επιπλέον και παιδαγωγός. Ήταν ο πρώτος που ίδρυσε θεατρική ομάδα στην Ηγουμενίτσα (με υποστήριξη κάποιων ακόμη ατόμων), αρχικά το Ερασιτεχνικό Θέατρο Θεσπρωτίας (Ε.Θ.Θ.), στην πορεία συνεργάστηκε με τον ΦΟΗ ( Φιλοπρόοδος Όμιλος Ηγουμενίτσας), καθώς και με σχολεία και πολιτιστικούς συλλόγους της ευρύτερης περιοχής της Θεσπρωτίας, αλλά κι έξω απ’ αυτήν. Αργότερα δημιούργησε την Δημοτική Θεατρική Σκηνή Ηγουμενίτσας. Για πολλά χρόνια την θεατρική του ομάδα στεγάζονταν στο κτίριο του 1ου ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας, ενώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια λειτουργεί με αγαπητούς συνεργάτες ως Ομάδα Τέχνης ΦΑΟΣ, στο δικό τους πια θεατράκι. Μετράει συνεργασίες με σπουδαία ονόματα του θεάτρου της χώρας μας. Το βιογραφικό του είναι ατελείωτο και όσα έγραψα αποτελούν απειροελάχιστο δείγμα του έργου του και των σπουδών του.

Οι φωτογραφίες είναι από το αρχείο της Ομάδας Τέχνης Φάος. Βρίσκετε περισσότερες εδώ:

https://www.facebook.com/faosartcompany

Πληροφορίες για την ιστορία της Ομάδας Τέχνης Φάος, βρίσκετε εδώ:

Αρετή Νασιάκου

2 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *