Τόποι, μέρη, χώροι

ΘΗΒΑ

Ανάμεσα από τον Παρνασσό, τον Ελικώνα και τον Κιθαιρώνα απ’ άκρη σ’ άκρη της Θηβαϊκής γης, απομεινάρια της ιστορίας της συναντάς! Εκεί που ο Κάδμος έσπειρε τα δόντια του δράκοντα, προστάτη της κρήνης της Δίρκης, τα πόδια σου πατούν και σε λίγο νιώθεις κι εσύ, προπάτορας των Θηβαίων.

Μία πόλη που στα έγκατά της βαστά αιώνες ζήσης και ιστορίας. Όπου κι αν γυρίσεις στην Θήβα και την γύρω περιοχή υπάρχουν σημεία με μεγάλη ιστορία και ιδιάζοντα χαρακτηριστικά. Μνημεία από κάθε εποχή ξετρυπώνουν ανάμεσα στα σύγχρονα κτίρια, σε κάνουν να αναρωτιέσαι πόσα ακόμη βρίσκονται θαμμένα από κάτω. Ολόκληρη η πόλη ένας αρχαιολογικός χώρος. Όταν η νύχτα πέσει, πέφτει και ένα πέπλο μυθολογικό πάνω της, το οποίο αποκαλύπτει την αρχαία της αίγλη. Τότε αξίζει περισσότερο να την περπατήσεις.

Στην διαδρομή σου μέσα στους αιώνες, αναζητάς φιγούρες άγνωστες, προσωπικότητες όμως οικείες. Στον αιθέρα τους διαισθάνεσαι να τριγυρίζουν, φαντάσματα μιας ιστορίας ή αποκυήματα της φαντασίας. Βρίσκεις την κρήνη της Δίρκης, εκεί σε περιμένουν ο βασιλιάς Λύκος και η βασίλισσα Δίρκη, πριν την ρίξουν στην πηγή τα αδέρφια Ζήθος και Αμφίονας, για να εκδικηθούν το κακό που προκάλεσε στην μάνα τους. Σε κάποιο μονοπάτι ο Οιδίποδας στέκει μπροστά στην Σφίγγα και λύνει τον γρίφο της. Παραπέρα ο Λάϊος και η Ιοκάστη με την μαύρη μοίρα τους να τους περικυκλώνει. Ο Κρέοντας, ο Ετεοκλής και ο ατιμασμένος Πολυνείκης. Και κάπου εκεί ξεμυτά η ανυπάκουη, θαρραλέα αδερφή τους Αντιγόνη, πίσω της στέκει η ευλαβής Ισμήνη. Κι ο Ηρακλής έτοιμος να ριχτεί στους άθλους του.

Στο Κάδμειο ανάκτορο φτάνεις και προσμένεις στα χαλάσματά του να φανούν η Σεμέλη με τον γιο της τον Διόνυσο, η Αγαύη με τον Πενθέα προτού η κατάρα του Διονύσου τους χτυπήσει. Τον Κάδμο τον ίδιο να στέκει αγέρωχος, παρατηρώντας την πόλη που δημιούργησε. Στην νυχτερινή ετούτη διαδρομή σου, γυναικείες μορφές θα εντοπίσεις, που παίρνουν τον δρόμο προς τον Κιθαιρώνα, όπου Μαινάδες θα γενούν και στις τελετουργίες τους θα χαθούν.

Οι επτά πύλες της αναστηλώνονται μπροστά σου τις αναγνωρίζεις με βάση την θέση τους. Κόρες του Αμφίονα και της Νιόβης, με τραγικό τέλος, έμελλε να χαρίσουν τα ονόματά τους στις πύλες της πόλης. Οι Ηλέκτρες, οι Ομολοϊδες, οι Προιτίδες, οι Ωγύγιες, οι Νηίστες, οι Ύψιστες και οι Ογκαίες σε καλούν να περάσεις μέσα τους.

Τόσοι και άλλοι τόσοι άνθρωποι, τόσοι κι ακόμη περισσότεροι μύθοι, έγιναν τα στιβαρά θεμέλια της μεγαλεπήβολης πόλης. Πολλοί την πολιόρκησαν, θέλησαν να την διαφεντεύσουν για να πάρουν μία μικρή θέση στην τεράστια ιστορία της. Κι αν πολλές φορές κινδύνευσε κι αν την καταράστηκαν, οι θεοί και οι άνθρωποί της την προστάτευαν με κάθε τίμημα.

Σαν μπεις στο μουσείο, δέος σε κατακλύζει. Στον προαύλιο χώρο τα αγάλματα έτοιμα να ζωντανέψουν, συνοδοί στο ταξίδι σου. Τα εκθέματα μάρτυρες της καθημερινής ζωής των Θηβαίων, της λατρείας των αγαπημένων τους θεών και της πολιτικής και κοινωνικής ζωής τους. Χρειάζεσαι ώρες να περιηγηθείς, να πάρεις τις πληροφορίες που σου δίνουν την τελική πινελιά σε όσα πριν είχες βιώσει, περιπλανώμενος στους αρχαιολογικούς χώρους.


Αρετή Νασιάκου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *