Παράδοση

Παράδοση

                                                             

Έρχεται από παλιά, από τα βάθη των αιώνων, αφετηρία της η αρχή του πολιτισμού. Φτάνει σε εμάς μετά κόπων και βασάνων, έχοντας περάσει και ξεπεράσει του κόσμου τα δεινά. Μεταφέρει έναν κόσμο άλλο, όπου καθετί είχε πιο αγνή μορφή.

Κουβαλάει ιστορίες! Τους δίνει ήχο γλυκό ή και άγριο, μελωδία όμορφη αρμονική με εκείνη της φύσης. Άλλοτε τους δίνει μιλιά, να πούνε όσα θέλουν με χίλιους δυο τρόπους. Άλλοτε ντύνει την μελωδία με μιλιά, να γίνει πιο ρευστή η εξιστόρησή τους και μειλίχια να εισχωρήσει στα αυτιά, στο σώμα και στην ψυχή.

Δίνει εικόνα στις ιστορίες της! Εικόνα κάποιες φορές χαραγμένη ή ζωγραφισμένη, άλλες πλασμένη και ενίοτε με κίνηση την εκθέτει. Κίνηση στον ρυθμό της μελωδίας της. Κάθε εικόνα εξηγεί, αποκαλύπτει ή κρύβει και σε καλεί στα ενδότερά της να την εξερευνήσεις.

Κουβαλάει πλήθος δημιουργίας, κατάθεσης ψυχών, αστείρευτης φαντασίας και ανησυχίας. Φέρει πόνους, πόθους, φόβους και λαχτάρες. Αγάπη, αφοσίωση, έρωτα, γαλήνη, όνειρα, ζωή, ελπίδα.

Πόσο χρόνο τα φύλαξε όλα αυτά!

Βρίσκεται στο σπίτι της και από κει δεν φεύγει! Οι ρίζες της απλώνονται, φτάνουν στα τρίσβαθα του χρόνου και να ξεριζωθεί δεν γίνεται.

Είναι η μεγάλη δασκάλα! Έχει τις γνώσεις όλες μέσα της! Δίνει το φως στην ψυχή, για να βρει τον δρόμο της, να αγαλλιάσει, να εμπλουτιστεί με συναισθήματα που έχει λησμονήσει. Να συνδεθεί με άλλες εποχές, με άλλες ψυχές, με την φύση! Και η ψυχή νοσταλγία γεμίζει για κάτι που δεν έζησε, όμως είναι μέσα της!

Αρετή Νασιάκου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *