Τόποι, μέρη, χώροι

ΑΡΧΑΙΑ ΦΑΝΟΤΗ (ΝΤΟΛΙΑΝΗ)

Ο λόφος, γεμάτος απομεινάρια μιας άλλης ζωής, πνιγμένα στα χόρτα, εμφανής η απουσία των ανθρώπων από τον χώρο σε βάθος χρόνου. Διακριτικά εμφανίζεται στον επισκέπτη, μερικά βήματα κάθε φορά, αποκαλύπτουν ένα ακόμη σημείο, μία ακόμη γωνιά. 

Τείχη και γκρεμίσματα κτηρίων, ξεκάθαρα δείγματα της αίγλης που διέθετε η πόλη στην ακμή της. Περπατάς ανάμεσά τους γοητευμένος, συγκινημένος από την ιστορία της. Τόσες εποχές, τόσες κυριαρχίες, τόσες αλλαγές! Όλα τα μαρτυρούν τα χαλάσματα.

Θαρρείς η φύση σεβάστηκε τον χώρο και λίγα δέντρα ξεφύτρωσαν, να μην κλέψουν τις εντυπώσεις, να μην σκεπάσουν τα μνημεία. Μερικά βγήκαν ανάμεσα στις πέτρες και άλλα διάσπαρτα στον χώρο. Το χαμομήλι, φυτρώνει παντού και αρωματίζει την περιήγησή σου. Λουλούδια κάθε λογής συναντάς, στα πιο πολλά θα υπάρχει ένα έντομο που γευματίζει και έπειτα μεταφέρει τους σπόρους παραπέρα.

Από την ακρόπολη φαίνεται στα ανατολικά ο Θύαμις να πλησιάζει. Εκεί που ο νότος σμίγει με την ανατολή, ξεπροβάλλει το απόκρημνο, βραχώδες φαράγγι. Ο ποταμός κατευθύνεται προς εκείνο, το διασχίζει ανεμπόδιστα και συνεχίζει την πορεία του.

Η ματιά και η σκέψη σου χάνονται στο βάθος του φαραγγιού, παρασυρόμενες από την ροή του νερού. Απορείς τι δρόμο ακολουθεί το θεϊκό ποτάμι και τι δρόμος του μένει ακόμη! Φαίνεται σαν να μέριασε ο τεράστιος βράχος, για να διευκολύνει το πέρασμα του Θύαμι. Σαν δύο οντότητες μοιάζουν, που συντροφεύουν την πόλη πάνω από δύο χιλιετίες. Την αγκαλιάζουν, της προσφέρουν ασφάλεια και την καθιστούν ανυπέρβλητη από φυσικό κάλλος και οχύρωση.

Σε υποδέχονται εγκάρδια, λαμβάνουν την ενέργειά σου και σου προσφέρουν όλα όσα αποζητάς σε μία απόδρασή σου . Συμμετέχεις κι εσύ στη συντροφιά τους! 

ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η αρχαία Φανοτή (Ντόλιανη), βρίσκεται στον νομό Θεσπρωτίας, 16χλμ περίπου από την Ηγουμενίτσα, κοντά στο χωριό Γεροπλάτανος.

Αρετή Νασιάκου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *